Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Φως και σκοτάδι, δύση και ανατολή: η Ιστορία του 20ου αιώνα

Την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, ταξιδέψαμε στις αρχές του 20ού αιώνα με δύο παραστάσεις και δύο διαφορετικές οπτικές της εποχής.
Την πρώτη ώρα, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου βρέθηκε στο στούντιο και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το έργο του Καραγάτση, «Μεγάλη Χίμαιρα», που σκηνοθετεί αυτή την περίοδο, τους ήρωές του και τη μεταφορά του στη θεατρική σκηνή με κινηματογραφικά, ωστόσο, στοιχεία.
Τη δεύτερη ώρα, υποδεχτήκαμε τρεις από τους συντελεστές της παράστασης «Μη μου ξυπνάς το παρελθόν- Ένα ταξίδι στην εποχή του ρεμπέτικου», τη Ρένα Τσουρή, την Κατερίνα Κουτούγκου και τον Δημήτρη Αθανασίου, με τους οποίους μιλήσαμε για τη γοητεία της ιστορίας του ρεμπέτικου τραγουδιού, εκείνης της εποχής και των ανθρώπων της. Μάθαμε μάλιστα και σε τί αναφέρεται ο περίφημος στίχος «τα μελιτζανιά να μην τα βάλεις πια»!

Η «Μεγάλη Χίμαιρα» παρουσιάζεται 14-17 Ιουλίου στο θέατρο Πειραιώς 260 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά θα συνεχιστεί το χειμώνα στο θέατρο Πορεία.
Το "Μη μου ξυπνάς το παρελθόν" ανεβαίνει κάθε Πέμπτη και Παρασκευή και με αγγλική αφήγηση (με τη φωνή της Πέμυς Ζούνη) για όλο το καλοκαίρι στο El Convento del Arte (Βιργινία Μπενάκη 7, Μεταξουργείο).