Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ο Ντοστογιέφσκι μπορεί να αλλάξει ζωές



Ο Ηλίας Κουνέλας και η Κλεοπάτρα Μάρκου, δύο από τους συντελεστές της παράστασης «Αδελφοί Καραμάζοφ- Η εμπειρία μιας ανάγνωσης», την Παρασκευή 20/6, μας μίλησαν για το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεατρικό τους εγχείρημα.
Ο Ηλίας είχε την ιδέα, έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία κι έτσι πρότεινε στους πέντε ηθοποιούς -Στέλιος Ανδρονίκου, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Βασίλης Σαφός και Μαρίνα Συμεού- να συμμετάσχουν στην υλοποίηση. Πέρασαν οκτώ μήνες κοινών αναγνώσεων του τελευταίου ντοστογιεφσκικού έργου, συζητήσεων, διαφωνιών, συγκινήσεων και μιας βαθιά προσωπικής διαδικασίας που, όπως μας είπαν, τους άλλαξε άρδην. Κυρίως, άλλαξε τον τρόπο που αξιολογούν τη ζωή, στα μικρά, τα ασήμαντα, αλλά και τα σημαντικά. Αναθεώρησαν την οπτική τους για τον κόσμο και θέλησαν να μοιραστούν την εμπειρία τους, όσο αυτό είναι δυνατό, με άλλους ανθρώπους, τους θεατές.
Κάθε παράσταση στην αυλή του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, είναι διαφορετική, γιατί βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό. Το υλικό και ο κεντρικός άξονας υπάρχει, αλλά κάθε βράδυ η επιλογή αυτού που θα χρησιμοποιηθεί και του δρόμου που θα πάρει είναι ζήτημα της στιγμής.
Οι «Αδελφοί Καραμάζοφ- Η εμπειρία μιας ανάγνωσης» ανεβαίνουν μέχρι τις 29/6 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.
Ολόκληρη η συζήτησή μας, εδώ: