Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Action Aid: Όταν οι άνθρωποι περνούν από τα λόγια στην πράξη ο στόχος συνήθως επιτυγχάνεται…

Η Action Aid δημιουργήθηκε το 1972 στο Λονδίνο ως προσπάθεια ενός επιπλοποιού να συνδέσει έναν Άγγλο πολίτη με ένα παιδί στην Αφρική. Τα χρόνια πέρασαν και η οργάνωση ξεπέρασε κατά πολύ αυτόν τον πρώιμο στόχο. Το 1998 ήρθε στην Ελλάδα με σαφή προσανατολισμό να βοηθήσει στην εξάλειψη της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες (Αφρική, Ινδία, Λατινική Αμερική).

Αυτό, φυσικά, δεν θα συμβεί με κάποιον μαγικό τρόπο, ούτε με απλή οικονομική ενίσχυση, καθώς ο στόχος της οργάνωσης είναι η αυτάρκεια και η αυτοδιαχείριση των πόρων από τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Η οργάνωση προσφέρει στους ανθρώπους τη γνώση και τα μέσα ώστε σε 10-15 χρόνια που θα αποχωρίσει από την περιοχή να μπορούν να ζουν υπό πολύ καλύτερες συνθήκες, είτε μαθαίνοντας να καλλιεργούν ένα καινούργιο είδος λαχανικού, είτε φτιάχνοντας δίκτυα ύδρευσης, είτε αξιοποιώντας μέσω συνεταιρισμών τα προϊόντα που παράγουν. Κυρίως, όμως, γνωρίζοντας τα δικαιώματά τους μέσα από προγράμματα ενημέρωσης που διοργανώνει η Action Aid. Χωρίς να σημαίνει ότι το να αλλάξεις την νοοτροπία και την κοσμοθεωρία κάποιου είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Κάποιες φορές μπορεί να πάρει και τέσσερα ή πέντε χρόνια για να συνειδητοποιήσει μια γυναίκα ότι έχει δικαίωμα να συμμετέχει στη συνέλευση της κοινότητας.
Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει καθένας από εμάς είναι είτε μέσω των προγραμμάτων αναδοχής παιδιών, όπου μέσω μιας τριμηνιαίας συνδρομής βοηθά όχι μόνο το παιδί να αγοράσει, για παράδειγμα, σχολικά είδη, αλλά ολόκληρη την κοινότητα στην οποία ζει μέσα από τα έργα που γίνονται από τους κατοίκους με τη βοήθεια των εργαζομένων της οργάνωσης, είτε μέσω της εθελοντικής δράσης. Υπάρχει η ομάδα εθελοντών Activista στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν άνθρωποι από 18 έως 30 ετών, η ομάδα Actionteens που είναι και η πιο πρόσφατη και αποτελείται από παιδιά 13-18 ετών, αλλά και οι εθελοντές μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι βοηθούν στο κομμάτι της γραμματειακής υποστήριξης της οργάνωσης.
Πολύ συχνά διοργανώνονται ταξίδια εθελοντών ή ανάδοχων στις χώρες που δραστηριοποιείται η Action Aid με σκοπό να βοηθήσουν σε δράσεις, αλλά και να δουν από κοντά το έργο της οργάνωσης και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, οι οποίοι μέσα σε αντιξοότητες που ούτε φανταζόμαστε καταφέρνουν να χαμογελούν και να επιβιώνουν.
Η Σύλβια Ράντου βρέθηκε στο τελευταίο Spame Πακέτο πριν το Πάσχα την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 και μας μίλησε για όλα αυτά και για την εμπειρία της από το ταξίδι με την ομάδα Activista στη Ρουάντα. Εκτός αέρα είχαμε στην παρέα μας και την Κωνσταντίνα Στρίκου, επίσης μέλος της ομάδας Activista, η οποία μας έδωσε πολλές κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συζήτηση για τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο γνωστή στην Ελλάδα.
Για να ακούσετε όλα όσα ειπώθηκαν, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εδώ: http://www.mixcloud.com/SpamePaketo/action-aid-spame-2642013/