Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο Κώστας Φιλίππογλου μιλώντας για ιστορίες ερώτων, αγάπη και πρόκληση, δηλαδή για θέατρο

Ο Κώστας Φιλίππογλου είναι ένας εκπληκτικός και πρωτοπόρος για τα ελληνικά δεδομένα σκηνοθέτης, καθώς η σκηνοθετική του οπτική βασίζεται στο "σωματικό θέατρο", να αναδεικνύονται, δηλαδή, όλα τα συναισθήματα μέσα από τις κινήσεις του σώματος, να δημιουργεί μια χορογραφημένη ιστορία που λέγεται.
Πέρασε πάνω από μια δεκαετία σε θέατρα του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκές θεατρικές ομάδες που περιόδευσαν και παρουσίασαν τις παραστάσεις τους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Ασχολήθηκε επισταμένως με το σωματικό θέατρο και θήτευσε δίπλα σε κορυφαίους σκηνοθέτες του είδους. Η επιστροφή στην Ελλάδα ήρθε φυσικά, καθώς έπρεπε λόγω του παιδιού να υπάρχει μια βάση κι έτσι ξαφνικά, εμφανίζεται στην ελληνική θεατρική σκηνή προτείνοντας κάτι καινούργιο που ξεφεύγει από τα όρια του κλασικού θεάτρου που είχαμε συνηθίσει. Παραμένει ένας γλυκύτατος και φύσει ευγενικός άνθρωπος, ένας ενδιαφέρων συνομιλητής κι ένας καλλιτέχνης που αγαπάει επί της ουσίας το θέατρο.
Συν-σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί με την Πέμυ Ζούνη στην παράσταση "Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια" του Θανάση Τριαρίδη στο Olvio και μας μίλησε για όσα τον δίχασαν ή τον φόβισαν αρχικά. Η αλήθεια, όπως παρεδέχτηκε, είναι πως ενώ το κείμενο μόλις το διάβασε του άρεσε πολύ , φοβήθηκε να το σκηνοθετήσει, καθώς πρόκειται για ένα -φαινομενικά- στατικό έργο. Στη συνέχεια, ωστόσο, το αντιμετώπισε ως πρόκληση κι έτσι μαζί με την Πέμυ Ζούνη κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Σεβάστηκαν ο ένας τη σκηνοθετική οπτική και τις επιθυμίες του άλλου και βρήκαν τη μέση λύση, την ισορροπία. Υποδύεται τον πελάτη κι η Πέμυ Ζούνη την πόρνη πολυτελείας ειδικευμένη στα σαδομαζοχιστικά παιχνίδια. Θα την δέσει στο κρεβάτι, θα την αλείψει με μέλι κι εκείνη θα τον προσφωνεί "αγάπη μου" δημιουργώντας μία πληρωμένη οικειότητα.
Όταν, όμως, εκείνος θα δεθεί κατά λάθος(;) και έτσι βρεθούν κι οι δύο δεμένοι ο ένας στην μία άκρη του τεράστιου κρεβατιού κι ο άλλος στην άλλη, χωρίς να μπορούν να αγγιχτούν, τα επαγγελματικά πλαίσια θα εξαφανιστούν και ο φόβος μιας ουσιαστικής και απογυμνωμένης ψυχικής και συναισθηματικής επαφής θα κάνει την εμφάνισή του. Τα μυρμήγκια είναι το μέσο για να επιτευχθεί η επικοινωνία, ο καταλύτης για ό,τι συμβεί στη συνέχεια...
Με την Πέμυ Ζούνη γνωρίζονται πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα ο Κώστας Φιλίππογλου είχε διδάξει πριν κάποια χρόνια σε μια δραματική σχολή στην οποία ήταν διευθύντρια και μάλιστα, εκείνη τον είχε προτείνει για τη θέση.
Πέρα από την παράσταση "Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια", φέτος σκηνοθέτησε και την παράσταση "Χάρτινα λουλούδια" με πρωταγωνιστές τον Άρη Σερβετάλη και την Κατερίνα Λέχου. Μια δουλειά για την οποία είναι πολύ περήφανος και όπως χαρακτηριστικά είπε έβγαλε όλο του το άχτι για τη σκηνοθεσία με βάση το σωματικό θέατρο, μιας και η σκηνοθετική μέθοδος που ακολούθησε βασίστηκε στο έπακρο σ' αυτό.
Τέλος, βρίσκεται στην τελική φάση των γυρισμάτων της ταινίας "Για πάντα" της Μαργαρίτας Μαντά, όπου υποδύυεται τον οδηγό τραίνου του ΗΣΑΠ. Ξεκινά, ωστόσο, και τον προγραμματισμό των σχεδίων για τον επόμενο χειμώνα.
Για να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη με τον Κώστα Φιλίππογλου δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εδώ:
http://www.mixcloud.com/SpamePaketo/spame-8-3-2013/

Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια
Θέατρο OLVIO, Ιεράς Οδού 67 & Φαλαισίας 7, Γκάζι
Τηλ.: 2103414118

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Π. Ζούνη, Κ. Φιλίππογλου Ερμηνεύουν: Π. Ζούνη, Κ. Φιλίππογλου.
Σκηνικά: Μ. Παντελιδάκης.
Μουσική: Θ. Οικονόμου
Φωτισμοί: Κ. Μαραγκουδάκη.

Παραστάσεις:
Απογευματινή: Κυριακή 6.30 μ.μ.
Βραδινή: Πέμπτη-Σάββατο 9 μ.μ.
Εισιτήρια: € 15, 10.
Διάρκεια: 90'