Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια: Μια διαφορετική ιστορία αγάπης, ανάγκης κάι παράδοσης...

Αν η αγάπη και ο έρωτας βασίζονται στην παραδοξότητα, τότε μια ιστορία αγάπης δεν μπορεί παρά να έχει ως κύριο στοιχείο το παράδοξο.
Μια γυναίκα φτάνει σ' ένα αρχοντικό στην εξοχή. Εκεί την περιμένει ένας άντρας γεμάτος προσμονή, αλλά και συστολή. Έχουν δώσει ραντεβού. Από το στερεοφωνικό ακούγεται το τραγούδι τους: Historia de un amor.
Πού είναι το παράδοξο θα μου πείτε. Αν, όμως, σας πω ότι η γυναίκα είναι μία πόρνη πολυτελείας με ειδίκευση στα σαδομαζοχιστικά παιχνίδια και ο άνδρας ο πελάτης, ίσως γίνει πιο ξεκάθαρο. Ίσως πάλι και όχι.
Όλα ξεκινούν με την πληρωμένη οικειότητα, με την απαίτηση να αλληλοαποκαλούνται "αγάπη μου". Εκείνη θα δεθεί με χειροπέδες στο μεταλλικό κεφαλάρι ενός τεράστιου κρεβατιού όπως της ζήτησε, εκείνος θα θελήσει να την αλείψει με μέλι, αυστηρώς σφραγισμένο και μόλις αγορασμένο από το σούπερ μάρκετ κατά τις απαιτήσεις της και μετά...δεν ξέρει τί θέλει να κάνει μετά. Ξέρει μόνο πως θέλει να μπει στη θέση της, να νιώσει όπως αυτή κι έτσι για να το καταφέρει θα δεθεί μόνο για ένα λεπτό με τις χειροπέδες στο απέναντι κεφαλάρι.
Όλο αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με ερωτικό παιχνίδι ενηλίκων, ένα παιχνίδι ρόλων. Και ποιος ξέρεις, μπορεί και να 'ναι. Μπορεί και όχι.
Οι χειροπέδες θα κλείσουν και θα βρεθούν παγιδευμένοι σ' ένα τεράστιο μεταλλικό κρεβάτι χωρίς να μπορούν να αγγιχτούν. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα και περιμένουν τη σωτηρία.
Θα ξεκινήσει η αναδρομή στην πορεία μιας σχέσης που θα μπορούσε να ήταν αγάπη, αν ήταν αμοιβαία, αλλά και αληθινή. Αγάπη σημαίνει να πεθαίνεις μαζί με τον άλλο. Κυριολεκτικά ή μεταφορικά;
Τότε θα μπουν στη μέση τα μυρμήγκια, που έχουν την ικανότητα να σε αφανίζουν, αρκεί μόνο να σε σκεπάσουν. Τα μυρμήγκια θα γίνουν το νήμα που ξετυλίγει την ιστορία, προσθέτοντας κι άλλες αφηγήσεις, νέα στοιχεία στην ήδη υπάρχουσα πλαστή(;) ιστορία και θα κινήσει αισθήματα, φόβους κι ανησυχίες στους ήρωές μας.
Όταν όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τότε ανατραπούν το μόνο που θα έχει μείνει είναι η ανάγκη των ανθρώπων να αγγίξουν ο ένας τον άλλο, σε ψυχή και σώμα. Η ανάγκη να αγαπήσουν, να εμπιστευθούν ο ένας τον άλλο, να πιστέψουν μια ιστορία, να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία αγάπης. Γιατί αγάπη είναι να πεθαίνεις μαζί με τον άλλο...
Η παράσταση "Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια" του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Πέμυς Ζούνη και Κώστα Φιλίππογλου είναι πολύ ξεχωριστή από άποψη ατμόσφαιρας και συνθηκών. Η ιστορία θέλει επί μιάμιση ώρα τους δύο πρωταγωνιστές δεμένους στα κάγκελα του κρεβατιού, αυτό θα μπορούσε να είναι περιοριστικό, εν προκειμένω, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ο Κώστας Φιλίππογλου έχει δώσει ηχηρά σκηνοθετικά δείγματα καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα, αν και επέστρεψε στην Ελλάδα σχετικά πρόσφατα. Η κοινή σκηνοθετική οδός που ακολούθησαν μαζί με την Π. Ζούνη, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στις οπτικές τους, είναι διαφορετική από τις μέχρι τώρα παραστάσεις του, αλλά εξίσου δυνατή.
Οι ερμηνείες τους γεμάτες συναίσθημα, εσωτερική ένταση που καταφέρνει να φτάσει στο κοινό και το εύρημα να αλλάζει το πού είναι δεμένοι άκρως ενδιαφέρον. Η στιγμή της ανατροπής γίνεται με τέτοια φυσικότητα που σαστίζεις, επιτυγχάνοντας το απαραίτητο ξάφνιασμα των θεατών.
Το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη είναι προκλητικό, τολμηρό, δημιουργεί μια νοσηρή ατμόσφαιρα, κάπως κλειστοφοβική και οι δύο πρωταγωνιστές καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία την αποτύπωση και μετουσίωση αυτού.
Πέμυ Ζούνη και Κώστας Φιλίππογλου, εξαιρετικοί επί σκηνής και η επικοινωνία που έχουν μεταξύ τους συμβάλλει στο αποτέλεσμα.
Μια διαφορετική παράσταση για την αγάπη, τον φόβο, την σκοτεινή και ακραία πλευρά των ανθρώπων και τον πόνο μέχρι τη λύτρωση.

"Historia de un amor ή Τα μυρμήγκια" του Θανάση Τριαρίδη
Θέατρο Olvio (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Γκάζι)
Τηλ.: 2103414118

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00μμ και κάθε Κυριακή στις 18:30μμ.
Διάρκεια: 90'

Εισιτήρια: €Κανονικό: 15 €
Μειωμένο-Σύλλογοι: €12 €
Φοιτητικό, Κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ: 10 €
Για ΑΜΕΑ και σπουδαστές σχολών θεάτρου: 7 €

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Πέμυ Ζούνη, Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Μανώλης Γαλετάκης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτογραφίες: George Alexandrakis
Art Work: Amarildo Topalis
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καμένου
Παίζουν: Πέμυ Ζούνη, Κώστας Φιλίππογλου