Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ένα ζωηρό, ζεστό, γεμάτο χαρά κύμα: η Ελένη Καστάνη!

Ο Μάρτιος ξεκίνησε με έναν πολύ ευχάριστο και ζεστό τρόπο. Μια ηλιόλουστη Παρασκευή στο ιστορικό κέντρο της πόλης ένας πολύ γλυκός και ζεστός άνθρωπος έκανε το απαιτούμενο ποδαρικό για τον νέο μήνα, τον πρώτο μήνα της άνοιξης! Η Ελένη Καστάνη, η ταλαντούχα ηθοποιός, που μας έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές αυθόρμητου γέλιου, αλλά και κάποιες συγκινητικές ερμηνείες, ήρθε στην εκπομπή Spame Πακέτο να μας μιλήσει για την παράσταση "Σουέλ" στην οποία πρωταγωνιστεί στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα).
Ο λόγος της χειμαρρώδης, ζεστός, γεμάτος εικόνες, αλήθεια και συναίσθημα. Ακόμη και οι δύο ώρες δεν ήταν αρκετές μαζί της. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες, κάτι που σημείωσε κι εκείνη, ειδικά γι' αυτή την παράσταση με την οποία έχει κατενθουσιαστεί. Είναι η πρώτη φορά που παίζει σ' έναν μονόλογο, αλλά από τη μία θεωρεί ότι είναι πιο ξεκούραστο από μια κωμωδία με πολλούς ηθοποιούς και συνεχείς εναλλαγές μέσα σ' αυτό το κωμικό πλαίσιο. Από την άλλη, είναι πιο δύσκολο λόγω του ότι όταν έχεις κάποιον άλλο απέναντί σου είναι διαφορετική η επαφή, έχεις κάποιον να σου δίνει την ατάκα για να συνεχίσεις. Αυτή τη φορά, όμως, έχει αγαπήσει τόσο πολύ το κείμενο της Ιωάννας Καρυστιάνη, το βιβλίο της από το οποίο έχει παρθεί ο μονόλογος, αλλά και τον ρόλο της Λίτσας Τσίχλη. Θαυμάζει την ηρωίδα της, την γενναιοδωρία ψυχής, την έλλειψη μιζέριας, την αγάπη της για ζωή, ότι δεν είναι στερημένη από χαρά κι από αγάπη, το ταμπεραμέντο της, αλλά και τη δικαίωση του έρωτά της με τον καπετάνιο Μήτσο Αυγουστή. Στη δικαίωση αυτής της σχέσης, η Ελένη Καστάνη βλέπει την ελπίδα για όλους τους ανεκπλήρωτους έρωτες που μπορεί να έζησαν, να ζουν ή να ζήσουν οι άνθρωποι. Την ελπίδα πως καμιά φορά μπορεί και να εκπληρωθούν...
Αναφέρθηκε στην εποχή που αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό και τελικά, δεν την πήραν. όταν είδε τα αποτελέσματα άρχισε να κλαίει περπατώντας από την Αγ. Κωνσταντίνου προς την Ομόνοια. Κάπου εκεί την είδε έναν ηλικιωμένος κύριος και την ρώτησε γιατί κλαίει, αν της συμβαίνει κάτι, όταν του είπε ότι έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό και δεν πέρασε, εκείνος την συμβούλευσε να μην στεναχωριέται, γιατί για να κλαίει, σημαίνει ότι το θέλει πάρα πολύ και άρα θα τα καταφέρει να γίνει και θα πετύχει!
Εκείνη την κουβέντα δεν θα την ξεχάσει ποτέ, ήταν αυτό που χρειαζόταν για να σκεφτεί πως μπορεί ο κύριος αυτός όντως να έχει δίκιο. Ύστερα, μπήκε στη σχολή Βεάκη και ξεκίνησε η πορεία στην υποκριτική, με δυσκολίες φυσικά στο ξεκίνημα. Για πέντε χρόνια δεν έβρισκε δουλειά, ειδικά στην Αθήνα, στις οντισιόν δεν την επέλεγαν και έφευγε πάλι κλαίγοντας. Έτσι, αποφάσισε να πάει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, για ένα μεγάλο διάστημα πέρναγε από ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. χωρίς να μπορεί να έρθει στην Αθήνα μέχρι τη στιγμή που πηγαίνει στο Θεσσαλικό θέατρο και την βλέπει η Σμαρούλα Γιούλη(ηθοποιός και σύζυγος του θεατρικού συγγραφέα κι επιχειρηματία Βαγγέλη Λειβαδά). Η Σμ. Γιούλη ενθουσιάστηκε μαζί της και ρωτούσε ποια είναι αυτή η νεαρή ηθοποιός, το μαθαίνει η Ελένη Καστάνη και παίρνει την απόφαση να τολμήσει να της τηλεφωνήσει. Ακόμη, απορεί με το θάρρος και το θράσος εκείνης της κίνησης. Χάρη σ' αυτή τη νεανική ορμή, όμως, έρχεται επιτέλους στην Αθήνα και συγκεκριμένα, στο θέατρο Παρκ, σ' ένα υπέροχο θερινό και με μεγάλη ιστορία θέατρο. Από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους.
Αισθάνεται τυχερή, πολύ τυχερή, γιατί ακόμη και το ξεκίνημά της στην τηλεόραση, πρώτον, έγινε στο ξεκίνημα, άρα στην ακμή της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης και δεύτερον, διότι έπαιξε σε 8 επεισόδια της σειράς "Οι τρεις χάριτες" και ο σκηνοθέτης της την έπαιρνε να κάνει guest εμφανίσεις στις επόμενες σειρές του.
Η γνωριμία της με τον Μιχάλη Ρέππα μετρά πολλά χρόνια, από το λύκειο, τότε που οι δυο τους ονειρεύονταν το θέατρο και πήγαιναν χωρίς να έχουν χρήματα στα θέατρα ζητώντας από την Λαμπέτη και τον Κατράκη να τους επιτρέψουν να δουν την παράσταση. Κι εκείνοι τους άφηναν.
Έχουν περάσει πολύ δύσκολες εποχές οικονομικά, περιόδους που ο Μ. Ρέππας της ζήταγε ένα αβγό ή πήγαινε να φάει σπίτι της και δεν είχαν κανέναν γνωστό, αλλά δεν τα παράτησαν ποτέ και κατάφεραν να γίνουν αυτό που είναι σήμερα.
Η καριέρα της χτίστηκε στα όχι που είπε, καθώς από την τηλεόραση είχε πάρα πολλές προτάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο για τηλεοπτικές σειρές, αλλά και για εκπομπές, πρωινές ή μαγειρικής. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έκανε υποχωρήσεις, στο 99% των παραγωγών που έχει συμμετάσχει έχει κάνει έστω μία υποχώρηση,αλλά αυτό είναι μέσα στη δουλειά του ηθοποιού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν ταλέντα που πήγαν χαμένα στο θέατρο, σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν τις συνθήκες, τις περίεργες και υπερφίαλες συμπεριφορές συναδέλφων, ότι βρήκαν μια άλλη δουλειά με περισσότερα χρήματα. Το όποιο ταλέντο, λοιπόν, πρέπει να περιλαμβάνει και το να μπορείς να αντέχεις όλα αυτά.
Επίσης, αυτό που συμβούλευσε όλους τους νέους ανθρώπους είναι να έχουν επιμονή κι υπομονή σ' αυτό που αγαπούν, γιατί αν πράγματι έχεις κάτι να πεις, θα έρθει σίγουρα η ώρα να το πεις.
Για να ακούσετε όλα τα άκρως ενδιαφέροντα που μας είπε η Ελένη Καστάνη δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και να την απολαύσετε: http://www.mixcloud.com/SpamePaketo/spame-1-3-2013/

"Σουέλ", δραματοποιημένο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη
Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», Φρυνίχου 14, Πλάκα
Τηλ.: 2103222464

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Χρ. Παληγιαννόπουλος
Ερμηνεύει: Ελ. Καστάνη. Συμμετέχει: Ηλ. Αδάμ.
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Παραστάσεις: Βραδ: Δευτ., Τρ. 9.15 μ.μ.
Εισ.: € 15, 10.
Διάρκεια: 70'