Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Θέλει τόλμη να ρωτάς "Να 'ρθω μαζί σου;"

Ιούνιος, στην ταράτσα μιας επταώροφης πολυκατοικίας στο Κολωνάκι με θέα τον Λυκαβηττό, ένα ζευγάρι τριαντάρηδων περιμένει ένα άλλο ζευγάρι -με κάποια αγωνία κι ίσως, όχι με ιδιαίτερη χαρά. Η σχέση τους μετρά πια 8 χρόνια, πρωτογνωρίστηκαν στη Νέα Υόρκη, σ' ένα πάρτι που δεν κύλησε ακριβώς όπως το είχαν φανταστεί. Αλλά, όχι-όχι, γνωρίζονταν από πολύ παλιότερα, από το νηπιαγωγείο, αλλά είχαν χαθεί μες στα χρόνια. Όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα έμειναν μαζί, όχι ως κοινή απόφαση ή επιλογή, αλλά σαν κάτι που κανείς δεν θέλησε να συζητήσει περαιτέρω. Είναι νέοι, ωραίοι, πλούσιοι, πηγαίνουν σε σύμβουλο γάμου αν και δεν έχουν παντρευτεί και... δεν κάνουν σεξ. Εκείνη -η Βερίνα- θέλει, εκείνος πάλι -ο Γιώργος- όχι. Βαριέται κι έχει άγχος με την εταιρεία του πατέρα του, οπότε...
Η ιδέα ήταν δική της: ανταλλαγή ζευγαριών. Σε ένα αξιοσέβαστο site, με την εχεμύθεια και ανωνυμία που χρειάζεται, βρήκαν το ζευγάρι με το οποίο θα πραγματοποιούσαν την τολμηρή τους απόφαση.
Το έτερο ζευγάρι είναι κάπως διαφορετικό. Εκείνη μόλις 20 ετών, σπουδάζει υποκριτική και παράλληλα παίζει σε καθημερινή σειρά του Mega, το "Μοιραίο Δίλημμα". Εκείνος τραγουδιστής "λαϊκός", παιδί του λαού γαρ, γύρω στα 30, με σουξέ προ 3 ετών, αλλά ένεκα που τον χτύπησε η κρίση... Τραγουδά στο "Καραμέλα", οι κατακτήσεις του πολλές, αλλά ο μόνιμος δεσμός του η Αλίνα. Γνωρίστηκαν μέσω Facebook, ήταν άλλωστε και γείτονες στον Αγ. Αρτέμιο κι εκείνος φανατικός θαυμαστής της σειράς που πρωταγωνιστεί η Αλίνα. Ο Θεμιστοκλής, λοιπόν, πρότεινε την ανταλλαγή κι εκείνη αφού τον αγαπά δέχτηκε.
Έτσι, βρέθηκαν αυτοί οι τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι σ' εκείνη την ταράτσα. Η αρχική αμηχανία δεν χάνεται εύκολα, μάλλον δεν εξαφανίζεται ποτέ, αλλά είναι τα γεγονότα που τους παρασύρουν στη βραδιά΄κι η αμηχανία γίνεται ήσσονος σημασίας.
Η Αθήνα καίγεται, μια ταραχή που σαν κύμα σαρώνει τα πάντα, η κατάσταση ξεφεύγει απ' τον έλεγχο κι η ώρα περνά. Άραγε, η πόλη θα έχει επιβιώσει ως το ξημέρωμα; Οι άνθρωποι θα είναι ίδιοι;
Μέσα στην γενική αναστάτωση, έρχεται η στιγμή να βρουν ο καθένας ξεχωριστά τί είναι αυτό που θέλει και ποιον θέλει. Κάποια αναζητά έναν σωτήρα για να του αφιερωθεί, να τον αγαπήσει, να τον ερωτευτεί ή να νομίζει πως τον έχει ερωτευτεί, να μην νιώθει μόνη και να κάνουν σεξ, πολύ σεξ. Κάποια αναζητά εκείνον που μπορεί να την αγαπήσει πραγματικά, όχι σαν αντικείμενο, αλλά σαν έναν άνθρωπο που εκτιμά και για τον οποίο νοιάζεται, που θα την πάρει μαζί του και θα αρκεί ο ένας στον άλλον. Κάποιος αναζητά κι ο ίδιος τί θέλει. Δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση, δεν αντέχει την ευθύνη της, προτιμά να την αναλάβει κάποιος άλλος κι αυτός απλώς ν' ακολουθήσει. Μπροστά στην ερώτηση "να' ρθω μαζί σου;" δεν απαντά. Θέλει  κι εκείνος, όμως, κάποιον ν' αγαπήσει και να τον αγαπήσει χωρίς πλαίσια και κανόνες.
Κάποιος άλλος θέλει να συνεχίσει την έως τώρα πορεία του, χωρίς πολλές αλλαγές. Δεν μπορεί να δεσμευτεί, φοβάται πως ο ίδιος δεν αρκεί σε κάποιον άλλο ή δεν έχει τη δυνατότητα να νιώσει κάτι πραγματικό, βαθύ κι ουσιαστικό. Έχει μια ασπίδα προστασίας, την επιφανειακή του στάση.
Μέχρι το πρωί θα έχουν παραδεχτεί τις αλήθειες τους και θα έχει βρει ο καθένας ό,τι πιο κοντινό σ' αυτό που θέλει. Η συνέχεια είναι δική τους υπόθεση.
Μια πολύ ωραία και φρέσκια παράσταση το "Να 'ρθω μαζί σου;" ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στην Κεντρική σκηνή του "104" (Ευμολπιδών 41, Γκάζι). Συγγραφέας του έργου είναι η νεότατη και ταλαντούχα Αλεξάνδρα Κ* και σκηνοθέτης ο πολυτάλαντος ηθοποιός Κωνσταντίνος Ασπιώτης.
Με μία νύξη στην οικονομική κρίση, αλλά κατ' ουσίαν με την κρίση των ανθρώπινων σχέσεων και του ίδιου μας του εαυτού, έχουν δημιουργήσει μία παράσταση με χαρακτήρες που θα σας θυμίσουν πολλούς ανθρώπους γύρω μας, γνωστούς τύπους, πολλές σκέψεις που κάνουμε, γεγονότα κάπως τραβηγμένα, αλλά όχι κι εντελώς εξωπραγματικά, σκληρές αλήθειες προβαλλόμενες με έναν πολύ έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο. Πράγματα που δεν λέγονται με τρόπο που να επιβάλλουν το γέλιο, αλλά που μέσα από την αλήθεια και την ουσία τους, δεν μπορείς παρά να γελάσεις.
Πρόκειται για τέσσερις άξιους ηθοποιούς, νέους και πολύ ταλαντούχους, οι οποίοι γνωρίζονται πολλά χρόνια κι είναι φίλοι, κάτι που στη συγκεκριμένη παράσταση είναι βοηθητικός παράγοντας, διότι βρίσκονται και οι τέσσερις διαρκώς πάνω στη σκηνή. Υπάρχουν, μάλιστα, κομμάτια αυτοσχεδιασμού στην παράσταση, επομένως χρειάζεται ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας και τέλος, φιλιούνται πολύ, πολύ, αλλά πάρα πολύ κι υπάρχει και μία σκηνή κατά την οποία οι κυρίες του έργου μένουν με τα εσώρουχα, που είναι λογικό να αισθάνεσαι εκτεθειμένος. Η σχέση, ωστόσο,  που υπάρχει και η δουλειά που έχουν κάνει κατά την περίοδο των προβών μεταξύ τους δημιουργεί -τουλάχιστον αυτό εξέλαβα εγώ- την ασφάλεια για να μπορούν να λειτουργούν τόσο αβίαστα, φυσικά και συνεκτικά πάνω στη σκηνή.
Μια παράσταση που θίγει το φόβο: για την αλλαγή, την αλήθεια, την αγάπη, τη μοναξιά, τον αποχωρισμό, την αποτυχία, το καινούργιο, την επαφή, το δέσιμο, την ουσία, την ενηλικίωση, το τέλος. Επιφάνεια. Όλα είναι και μένουν στην επιφάνεια, ό,τι υπάρχει στο βάθος είναι σαν να μην υπάρχει, μόνο που μια μέρα, όπως και στην Αθήνα του έργου, αυτό που σιγοβράζει θα εκραγεί, θα πλημμυρίσει τα πάντα και θα βγει στην επιφάνεια.
Σας την προτείνω με χαρά! Πέρασα ένα πολύ όμορφο Κυριακάτικο βράδυ, βλέποντας μια φρέσκια ματιά πάνω σε ένα αιώνιο πρόβλημα, της σχέσης με τον εαυτό μας, με τους άλλους, με την κοινωνία και τα στερεότυπα, με πολύ έξυπνο χιούμορ, ταλέντο και τρυφερότητα.
Εντάξει, είπαμε, πολύ φιλί, αλλά κι αυτό γινόταν με έναν εξίσου χιουμοριστικό τρόπο.
Κι επειδή τον τελευταίο καιρό το είχα ρίξει στα πιο "βαριά" και δραματικά θεατρικά θεάματα, έχω να σας πω ότι την συγκεκριμένη παράσταση την είχα ανάγκη, διότι ήταν στις απαραίτητες δόσεις και ισορροπούσε άψογα μεταξύ του μπουλβάρ και του κοινωνικού σχολίου που ήθελε να κάνει.
Το κείμενο, η σκηνοθεσία, οι ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών συνέθεσαν ένα άρτιο και πολύ όμορφο αποτέλεσμα.
Σας προτρέπω να την δείτε.

"Να 'ρθω μαζί σου;"
"104", Ευμολπιδών 41, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός)
Τηλ. 210 3455020
Γενική είσοδος: 12 ευρώ – μειωμένο 10 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 80′ χωρίς διάλειμμα
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9.15 μ.μ

Συντελεστές:
Κείμενο: Αλεξάνδρα Κ*
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Σκηνογραφία – ενδυματολογία: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί: Γιώργος Σπηλιόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Λάζαρος Βαρτάνης, Ελένη Κάκκαλου
Δραματολόγος: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Φωτογραφίες: Μαρίλη Ζάρκου
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Λάζαρος Βαρτάνης, Κωνσταντίνος Καϊκής, Ζωή Καραβασίλη, Σύνθια Μπατσή
Στο ραδιόφωνο: «Cafe Society» (Κωνσταντίνος Τζούμας, Μουσική επιμέλεια: Kafka)