Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο ευγενής και δημιουργικός καλλιτέχνης!

Θεωρούσα, εδώ και χρόνια, άκρως γοητευτικό στοιχείο στους ανθρώπους την ευγένεια, την ευγενική φυσιογνωμία, να μοιάζει σαν από ευγενική γενιά, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσήνεια. Το να καταφέρνει κάποιος να είναι προσηνής τη στιγμή που έχει τρόπους φερμένους σαν από άλλη εποχή, είναι καταπληκτικό.
Αυτό ισχύει για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ευριπίδη Λασκαρίδη, ο οποίος βρέθηκε στο Spame Πακέτο την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου για μία ωριαία συζήτηση που κύλησε σαν νερό.
Σκηνοθετεί την παράσταση "Καρέκλες" του Ευγένιου Ιονέσκο στο θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι) με πρωταγωνιστές την Όλια Λαζαρίδου και τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Με την κυρία του πρωταγωνιστικού διδύμου έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και αποφάσισαν πως έπρεπε να υπάρξει συνέχεια. Με τον Αντώνη Καφετζόπουλο συναντιούνται για πρώτη φορά, αλλά είναι μια πολύ ευχάριστη συγκυρία, καθώς εκτιμά πολύ τον τρόπο που λειτουργεί και συνδιαλέγεται με τον ηθοποιό, τον οποίο θαυμάζει κι εκτιμά πολύ.
 Ο Ευριπίδης σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, από το οποίο και αποφοίτησε αριστούχος. Στη συνέχεια, αποφάσισε να κάνει περαιτέρω σπουδές πάνω στη σκηνοθεσία και αυτό έκανε για 4 χρόνια στην Νέα Υόρκη. Η ζωή εκεί τον έμαθε πολλά πράγματα, τον γέμισε εμπειρίες, έκανε πάρα πολλές δουλειές για να ζήσει, ενώ σπούδαζε και όταν έληξε η βίζα, αποφάσισε ότι το θέατρο που θέλει να κάνει είναι στην Ευρώπη. Για εκείνον, δεν ήταν μια επιστροφή στην Αθήνα και την Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, άλλωστε, επέστρεψε τη χρυσή εποχή, το 2004 που όλα έμοιαζαν ιδανικά. Αργότερα, βέβαια, κατάλαβε πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι κι ίσως να έπρεπε να διαλέξει μια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.
Θα ήθελε, κι είναι κάτι που σκέφτεται, να βγει η δουλειά του στο εξωτερικό, αλλά αντιλαμβάνεται ότι αυτή την περίοδο, η κρίση έχει χτυπήσει όλη την Ευρώπη και ειδικότερα, το θέατρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν έχεις να πληρώσεις λογαριασμούς δεν θα κόψεις από το φαγητό, αλλά από την ψυχαγωγία. Ένα τέτοιο βήμα, επομένως,είναι δύσκολο, πρέπει να υπάρχει κάποιος που να σε υποστηρίζει και να φροντίζει όλα τα υπόλοιπα. Αυτός ο κάποιος δεν υπάρχει.
Θαυμάζει και θεωρεί δασκάλους του πολλούς σκηνοθέτες, Έλληνες, ξένους, παλιότερους, νέους, από διαφορετικά είδη θεάτρου. Για τον Ευριπίδη Λασκαριδη, δεν υπάρχει καλό θέατρο και κακό θέατρο, υπάρχουν πολλά είδη που εξυπηρετεί καθένα το σκοπό του και που είτε επικοινωνεί σωστά με το κοινό είτε όχι.
Ο ίδιος έχει πάντα αγωνία να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα, μέχρι τελευταία στιγμή, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια μιας παράστασης, αναθεωρεί σκηνοθετικά από μικρές λεπτομέρειες στο φωτισμό μέχρι ολόκληρες σκηνές. Ακούει τον ηθοποιό, γιατί εκείνος είναι πάνω στη σκηνή και καταλαβαίνει τί γίνεται. Πόσω μάλλον, εφόσον είναι κι αυτός ηθοποιός, ξέρει πως πρέπει να τους ακούσει με μεγαλύτερη προσοχή.
Ένας γνήσιος καλλιτέχνης, αλλά και αυθεντικά ευγενής μας χάρισε μία πολύ όμορφη ώρα με τη γλυκύτητα, την ευγένεια, το ταλέντο και τη συγκροτημένη σκέψη του.
Αν θέλετε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη μπορείτε να πατήσετε εδώ: http://www.mixcloud.com/SpamePaketo/spame-16-11-2012/