Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Βαρετά στην πόλη το καλοκαίρι; Νομίζεις!


Μπήκε ο Αύγουστος κι είσαι ακόμη στην πόλη; Μην μιζεριάζεις και μην απογοητεύεσαι. Αρχικά, σκέψου ότι αυτό το καλοκαίρι θα μείνουν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στην πρωτεύουσα που μόνο έρημη πόλη δεν θα είναι.
Οι ρυθμοί, βέβαια, έχουν ήδη πέσει, αλλά εδώ που τα λέμε η καλοκαιρινή ραστώνη είναι εκ των ων ουκ άνευ, επομένως, καλοδεχούμενο γεγονός.
Αξιοποίησε το χρόνο και την ράθυμη πόλη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απόλαυσε απογευματινές -ε, μην πάθουμε και ηλίαση στα καλά καθούμενα- βόλτες στο κέντρο και στις ιστορικές γειτονιές, τις καθ’ όλα τουριστικές.
Εν ολίγοις, σου προτείνω να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου -μήπως έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις; Πήγαινε σε όλα αυτά τα μέρη που όλο τον υπόλοιπο χρόνο αμελείς, είτε γιατί δεν ευκαιρείς είτε γιατί είσαι πεπεισμένος-η πως θα υπάρχει συνωστισμός. Επισκέψου μουσεία και γκαλερί, αφού πρώτα σιγουρευτείς ότι είναι ανοιχτά. Ε, στην Ελλάδα ζεις, τη χώρα του καλοκαιριού, τίποτε δεν είναι σίγουρο αυτή την εποχή (ενώ τις υπόλοιπες…τέλος πάντων). Κάνε έναν έλεγχο πριν κινήσεις σαν τη Γερακίνα(άσχετο, το ξέρω).
Διάβασε όσα βιβλία δεν είχες διαβάσει το προηγούμενο διάστημα, αντάλλαξε ιδέες για βιβλία –ακόμη και τα ίδια- με άλλους κι απόλαυσε τους μαγικούς χάρτινους κόσμους που ανοίγονται μπροστά σου. Επειδή είμαι καλός άνθρωπος και θέλω να σε βοηθήσω να κάνεις την αρχή, σου προτείνω για ανάλαφρες διαθέσεις με συνδυασμό σουρεαλισμού και σύγχρονης πραγματικότητας το «Graffito» του μοναδικού Παύλου Μάτεσι. Από τον ίδιο συγγραφέα για κάτι πιο νατουραλιστικό θα πρότεινα το –κατ’ εμέ- εκπληκτικό «Μύρτος». Ο Αύγουστος Κορτώ θα είναι η καλύτερη και πιο ευχάριστη παρέα σου με το «Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά» και το «Αυτοκτονώντας ασύστολα»(ο γυναικείος πληθυσμός το λατρεύει, αν το διαβάσει κι ο ανδρικός θα το λατρέψει ακόμη περισσότερο, γιατί θα νιώσει μία κάποια δικαίωση). Όσο για κάτι πιο ψυχοθεραπευτικό που θα σε γεμίσει αισιοδοξία και θετική ματιά για τη ζωή χωρίς επιστημονικούς όρους και φανφάρες ένα όνομα υπάρχει: Λέο Μπουσκάλια, διάλεξε όποιον τίτλο θέλεις από τα βιβλία του, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Από εκεί και πέρα, το προσωπικό γούστο θα κάνει τα υπόλοιπα.
Μην χάσεις την ευκαιρία να πας σε θερινό σινεμά, είναι μια ανεκτίμητης αξίας εμπειρία που μόνο αν τη βιώσεις θα το καταλάβεις. Προσοχή: μην επιλέξεις καμιά "αμερικανιά" ή κάτι βαρύ κι ασήκωτο, διάλεξε κάτι ατμοσφαιρικό, φωτεινό, ρομαντικό, νοσταλγικό, αλλιώς πήγαινε σε μία από τις γνωστές αλυσίδες κινηματογράφου, δεν θα έχει διαφορά. Επίσης, μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου απωθητικό υγρό για τα κουνούπια (θα με θυμηθείς) και πάρε οπωσδήποτε κάτι γλυκό να φας. Ει δυνατόν, γρανίτα από το μπαρ του κινηματογράφου -οι παιδικές μας αναμνήσεις και η νοσταλγία σε όλο τους το μεγαλείο. Φρόντισε η παρέα σας να έχει όσο το δυνατόν πιο συμβατές προτιμήσεις για να μην καταλήξει η βραδιά μία αποτυχία. Αν πάλι πας μόνος-η, κανένα πρόβλημα, θα διαπιστώσεις ότι στα θερινά οι άνθρωποι γίνονται για κάποιον ανεξήγητο λόγο μία παρέα, αν και άγνωστοι μεταξύ τους. Είναι η άτυπη σύμβαση όσο διαρκεί η προβολή της ταινίας.
Η επανέκδοση της γαλλικής ερωτικής ταινίας του 1990 «Ο εραστής της κομμώτριας» είναι μία πολύ καλή επιλογή, από άποψη ατμόσφαιρας, φωτισμού, ισορροπίας γέλιου-συγκίνησης και χρονικής διάρκειας. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Επίσης, η ταινία του 1950 "'Ολα για την Εύα" διαρκεί 138 λεπτά που κυλούν απολαυστικά σαν νεράκι, χωρίς να βαρεθείς, να κουραστείς ή να δυσανασχετήσεις στο ελάχιστο. Επανεκδίδεται και αυτή. Εκπληκτική.
Κάνε τις βουτιές σου σε παραλίες του λεκανοπεδίου που το προηγούμενο διάστημα χρειαζόσουν τουλάχιστον 2 με 3 ώρες για να φτάσεις και βούλιαζαν από κόσμο. Δεν είχε χώρο να απλώσεις την πετσετούλα σου και είχες μονίμως μπροστά σου έναν φουσκωτό αλειμμένο με λάδι, σαν μπακαλιαράκι έτοιμο για τηγάνι και τα οπίσθια της Μiss Plastic is fantastic of the year, αλλά τώρα επιτέλους λίγος χώρος για σένα!
Δοκίμασε να φτιάξεις γλυκά και φαγητά που για κανέναν λόγο δεν θα δοκίμαζες να φτιάξεις άλλη στιγμή. Αφού χρόνος υπάρχει, η κουζίνα είναι εύκαιρη και σε περιμένει, κάνε τα μαγικά σου. Ε, κι αν αποτύχεις, δεν έγινε και τίποτα, μια προσπάθεια ήταν!
Κάνε βραδινές βόλτες στην πόλη, το καλοκαίρι κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος ως αργά, υπάρχει περισσότερη ζωή και ανεξήγητα νιώθουμε πιο ασφαλείς. Να θυμάσαι, ακόμη και τον Αύγουστο στην πόλη δεν είσαι μόνος.
Δες, χωρίς ενοχές, αμερικάνικες σειρές σε σημείο κορεσμού –και πίστεψέ με, δεν θα κορεσθείς όσο γρήγορα νομίζεις. Δες, ακόμη, ταινίες που υπό κανονικές συνθήκες και λόγω παρέας δεν θα έβλεπες. Για παράδειγμα, ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Σου προτείνω «Calmo chaos», ωραία και γλυκιά ιταλική ταινία με bonus τα υπέροχα τοπία. «Μια πορνογραφική σχέση», γαλλική, γνωστή και μη εξαιρετέα, «Φεύγω», γαλλο-βρετανική με πρωταγωνίστρια την Κρίστιν Σκοτ Τόμας και τον ισπανό πρωταγωνιστή της προηγούμενης ταινίας, Σερζί Λοπέζ. «Το ξέσπασμα της βίας», σουηδική και ταιριάζει στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, αλλά και τις πλέον κλασικές όπως «Νύχτα αγωνίας» και «Ρεβέκκα» του Χίτσκοκ, αλλά και «Καζαμπλάνκα». Τώρα μην με ρωτήσετε γιατί, αλλά επιβάλλεται να δείτε το «Love actually». Καλοκαίρι το είδα πρώτη φορά και συνδέθηκε μ’ αυτή την εποχή -αλλά παίζει κι ο αγαπημένος Collin Firth.
Πήγαινε σε παραστάσεις και συναυλίες που σ' αρέσουν και απόλαυσε μικρές μονοήμερες αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς γι’ αυτές. Για παράδειγμα στην Επίδαυρο, θα σ' αρέσει. Αν πάλι δεν μπορείς να το κάνεις, υπάρχουν τόσα ανοιχτά θέατρα και συναυλιακοί χώροι στην Αθήνα και εκδηλώσεις -πολλές εκ των οποίων είτε με πολύ χαμηλό αντίτιμο είτε δωρεάν- που δεν θα προλαβαίνεις πού να πρωτοπάς.
Και κάτι τελευταίο. Ερωτευθείτε άφοβα, εντοπίζετε πιο εύκολα το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει και όλοι είναι σε πιο χαλαρή και χαρούμενη διάθεση που σημαίνει ότι ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση, μια απόρριψη θα είναι πιο γλυκιά και διακριτική.
Στην περίπτωση που είστε ερωτευμένοι και έχετε ξεμείνει εδώ με το ταίρι σας, μάλλον κατά λάθος διαβάσατε το παραπάνω κείμενο να φανταστώ…