Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

"Η ιστορία των σκύλων"...Μια ιστορία για τα βάθη της ψυχής, όχι του χρόνου

Η παράσταση "Η ιστορία των σκύλων" (βασισμένο στο "Zoo story"του Edward Albee) στο στούντιο Λήδρα (Κέκροπος 12 και Αδριανού, Πλάκα) είναι μια πάρα πολύ ωραία παράσταση και έχοντας πια προσωπική άποψη, πιστεύω ότι αξίζουν και οι δύο θερμά συγχαρητήρια. Ο Σπύρος Γεωργακόπουλος και ο Αντρέας Ψύλλιας πέρα από μια πολύ ωραία μετάφραση και διασκευή του έργου, έχουν κάνει μια προσεγμένη σκηνοθεσία και δίνουν υποδειγματικές ερμηνείες.
Η παράνοια που έχει ο ήρωας που ενσαρκώνει ο Σπύρος Γεωργακόπουλος είναι τόσο φυσική, τόσο αληθινή, σαν να έχεις μπροστά σου όντως έναν παράφρονα. Κάποιες στιγμές νιώθεις ότι αυτό είναι τόσο πραγματικό που ανατριχιάζεις. Οι διακυμάνσεις στη σχέση των δύο ηρώων που βρέθηκαν τυχαία(;) σ' ένα παγκάκι στο πάρκο κι ο άγνωστος (Σπύρος Γεωργακόπουλος) αρχίζει να μιλά και να διαταράσσει την ηρεμία του Πίτερ (Αντρέας Ψύλλιας), ενός οικογενειάρχη που κατέχει μια υψηλή διοικητική θέση σε εκδοτικό οίκο που εκδίδει σχολικά βιβλία και είναι απορροφημένος στην ανάγνωση του βιβλίου του, είναι έντονες, ρυθμικές, άλλες φορές κλιμακώνονται κι άλλες συμβαίνουν αστραπιαία.
Ο Πίτερ καθωσπρέπει, μαζεμένος, μαγκωμένος ίσως, νιώθει αμήχανος γι' αυτό που συμβαίνει, σαν να ακροβατεί στο ρόλο που έχει διαλέξει να παίζει στη ζωή και σε μια πραγματικότητα της στιγμής που τον βγάζει εκτός προγράμματος. Όλα φαίνονται στις εκφράσεις, στις κινήσεις, στη στάση του σώματος.
Μια ξαφνική εναλλαγή ρόλων που αφηγούνται την ίδια ιστορία στο ίδιο πρόσωπο, όλα γύρω από την ανάγκη του ανθρώπου να βρει κάτι για να επικοινωνήσει. Κάτι, γιατί οι άνθρωποι είναι μια άλλη ιστορία, ίσως και να μην καταφέρεις ποτέ να επικοινωνήσεις μαζί τους. Το σεντόνι σου, το μαξιλάρι σου, ένα βιβλίο, κάτι με το οποίο μπορείς να επικοινωνήσεις. Όχι τον καθρέφτη σου, όχι αυτόν, αυτός πάλι εσένα δείχνει, είναι κι αυτό κάτι δύσκολο.
Ένα παγκάκι γίνεται "μήλον της έριδος" των δύο αντρών, το διεκδικούν, ο Πίτερ έχει ζήσει ευτυχισμένες στιγμές, στιγμές ευδαιμονίας σ' αυτό το παγκάκι, ο άγνωστος αρνείται να του το παραχωρήσει. Τώρα πια είναι και δικό του, δεν θα ανήκει ποτέ ολοκληρωτικά στον Πίτερ.
Τί είναι αυτό το παγκάκι; Μήπως το αντικείμενο με το οποίο επικοινωνεί; Και γιατί το διεκδικεί ο άγνωστος; Ποιος είναι άραγε, γιατί δεν λέει το όνομά του; Γιατί αναστατώνει τόσο πολύ τον φιλήσυχο οικογενειάρχη; Πώς αποφάσισε να πλησιάσει έναν άγνωστο και να αρχίσει ένα ψυχεδελικό παιχνίδι ερωταπαντήσεων;
Η απάντηση επί σκηνής από τους δύο κυρίους.
Τετάρτη 6, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Ιουνίου στις 9μμ στο στούντιο Λήδρα, ο Σπύρος Γεωργακόπουλος και ο Αντρέας Ψύλλιας σας αφηγούνται την "Ιστορία των σκύλων" με έναν τρόπο που θα σας αγγίξει και θα σας βάλει σε σκέψεις.
Μια παράσταση που αξίζει να δείτε, γιατί ξεπερνά κατά πολύ αυτό που θεωρείται ερασιτεχνικό. Εγώ παρακολούθησα κάτι καθ' όλα επαγγελματικό.
Συγχαρητήρια στα παιδιά και το εννοώ!(επειδή με ρώτησε δύο-τρεις φορές ο ένας εκ των πρωταγωνιστών αν το εννοώ ή το λέω επειδή τον ξέρω και δεν θέλω να τον κακοκαρδίσω).
Καλή συνέχεια και...σπεύσατε!
Εμπιστευτείτε με και δεν θα χάσετε.