Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ονειρεύτηκαν την Cuba... Libre!


Κούβα, 1991. Δύο γυναίκες με μάτια δεμένα, γονατιστές πάνω στη σκηνή, ένας άνδρας με στρατιωτικά στο κέντρο κι ένας άλλος στη σκάλα. Ξαφνικά, οι άνδρες μπαίνουν στη σκηνή. Μουσική. Μια απρόσμενη σιωπή. Οι γυναίκες, δύο αδελφές, μια συγγραφέας και μια πιανίστρια, βρίσκονται υπό κατ' οίκον περιορισμό, μετά από δύο χρόνια φυλάκισης ως αντικαθεστωτικές.

Η Μαρία-Σύλια (Παναγιώτα Βλαντή) είναι παντρεμένη κι ο σύζυγός της έχει διαφύγει στην Ευρώπη και της στέλνει γράμματα τα οποία δεν φτάνουν στην παραλήπτριά τους.
Τα γράμματά του είναι ένας πολύτιμος θησαυρός κι ένα μαρτύριο το γεγονός πως δεν μπορεί να τα έχει, να διαβάσει τα λόγια του, να μάθει πώς είναι, αν την θυμάται, αν τη νοιάζεται ακόμα, αν θα καταφέρουν να σμίξουν ξανά.

Ο ανθυπολοχαγός (Αντώνης Καρυστινός) σκληρός κι εριστικός στην αρχή απέναντί της, αρχίζει να την ερωτεύεται, ξεκινώντας ένα παιχνίδι ανταλλαγής πληροφοριών, ένα παιχνίδι εγγύτητας στην πραγματικότητα. Αλλά μπορεί αυτό να οδηγήσει κάπου ή πουθενά;

Η Σοφία (Αντιγόνη Δρακουλάκη) είναι η πιανίστρια που αποζητά την ελευθερία και τον έρωτα απεγνωσμένα. Για λίγες στιγμές, μια ανάσα διαφορετική θα δώσει ο χορδιστής (Αργύρης Γκαγκάνης) με την ανεμελιά, το πάθος, τον ενθουσιασμό του. Θα κρατήσει όμως, θα φτάσει στην πραγμάτωση ή μήπως θα είναι απλώς μια στιγμιαία διέξοδος, κυρίως στο μυαλό;

Οι ηρωίδες, πόσο μπορούν ν' αλλάξουν τη ζωή τους, αλλά και όλοι οι χαρακτήρες θα υπερβούν τα όρια της "φυλακής" -ό, τι ορίζει ο καθένας ως τέτοια;

Μια παράσταση γεμάτη ευωδιές Κούβας, μουσικές που σε ταξιδεύουν στα νερά της Καραϊβικής, εκπληκτικός φωτισμός που σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι σ' ένα εξωτικό νησί και άνθρωποι που αποζητούν απεγνωσμένα την ανθρώπινη επαφή, το μοίρασμα, την αγάπη, το άγγιγμα, τον έρωτα, δηλαδή την ελπίδα. Τα στρατόπεδα που στιγμιαία καλούνται να ενωθούν, γνωρίζοντας πως ο χρόνος τους είναι μόνον αυτός, τίποτε πέραν τούτου.

Οι ερμηνευτικές απαιτήσεις της παράστασης μεγάλες. Οι τέσσερις ηθοποιοί βρίσκονται επί 90 λεπτά πάνω στη σκηνή δίνοντας ζωή σε ένα δράμα, πολύ ρεαλιστικό και συγκινησιακό. Υπάρχουν, άλλωστε, αρκετές σκηνές σωματικής και ψυχολογικής βίας και το αποτέλεσμα είναι αρτιότατο.

Αξίζουν συγχαρητήρια για το γεγονός πως καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας αυτή την ψυχοφθόρα παράσταση. Ανάσα, βέβαια, αποτελεί η μουσική, που δίνει άλλο νόημα και υπόβαθρο στα όσα διαδραματίζονται επί σκηνής.

Καθόλου τυχαία η επιτυχία της, παρουσιάζεται άλλωστε και σ' έναν όμορφο και ιδιαίτερο χώρο, το Αγγέλων Βήμα, το οποίο -εγώ τουλάχιστον- επισκέφθηκα πρώτη φορά και βρήκα εντυπωσιακό και καλαίσθητο.

Πρόκειται για μια παράσταση που θα σας συγκινήσει, θα σας ταξιδέψει και θα σας γοητεύσει.



Cuba Libre, του Nilo Cruz
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή
Πρωταγωνιστούν: Παναγιώτα Βλαντή, Αργύρης Γκαγκάνης, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Αντώνης Καρυστινός
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Κατσαρής
Φωτογραφίες: Έφη Χαλιόρη

Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Τηλ. 210 5242211 & 210 5242213
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη:19.00, Πέμπτη: 20.00, Παρασκευή: 20.00, Σάββατο: 20.00, Κυριακή: 19.00