Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Μια Παρασκευή με χαμόγελο!

Την Παρασκευή 6 Απριλίου, στο στούντιο του Spam Radio και στην εκπομπή Spame Πακέτο βρέθηκε η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του τμήματος Εθελοντισμού του συλλόγου Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κική Μπούρχα.
Μας μίλησε για το πώς ξεκίνησε ο σύλλογος πριν 17 χρόνια. Ήταν μια σκέψη του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου, η οποία καταγράφηκε στην τελευταία σελίδα του ημερολογίου του. Ο Ανδρέας έφυγε από τη ζωή στις 22 Δεκέμβρη, το όνειρό του όμως αποφάσισε να το υλοποιήσει ο πατέρας του με τη βοήθεια έφηβων εθελοντών.
«Δεν πρέπει να αφήνει ένα θλιβερό αποτύπωμα η τελευταία του ευχή, αλλά αισιοδοξία, ήξερε ότι θα φύγει και ήθελε να προσφέρει χαμόγελα» είπε χαρακτηριστικά η Κική Μπούρχα.
Η βοήθεια που προσφέρει σήμερα ο σύλλογος είναι τεράστια, με κυριότερο αρωγό τους εθελοντές, τους ιδιώτες, τους χορηγούς. Δεν επιχορηγείται από το κράτος άλλωστε, αλλά από πολίτες και εταιρείες.
Λόγω της κρίσης, η άνοδος της βοήθειας που ζητείται από τα Κέντρα Στήριξης του συλλόγου άγγιξε το 52%. Το Χαμόγελο δέχεται καθημερινά κλήσεις για καταγγελίες στον αριθμό 1056, οι οποίες είναι χιλιάδες.
Οι εθελοντές είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη προσφορά του Χαμόγελου. Μας εξήγησε τη διαδικασία που χρειάζεται για να γίνει κάποιος εθελοντής, με ποια κριτήρια τον δέχονται και ποιες είναι οι προϋποθέσεις. Το πρωτεύον είναι η προστασία των παιδιών, επομένως δίνεται βάση στις προθέσεις και τα κίνητρα των ανθρώπων που δηλώνουν ενδιαφέρον για εθελοντισμό.
Επιπρόσθετα, μας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται μετά από μια καταγγελία, ποιες είναι οι κινήσεις που γίνονται, με ποιους φορείς έρχονται σε επαφή. Όλα πρέπει να γίνουν μετά από εισαγγελική παρέμβαση κι εντολή.
Στα επόμενα σχέδια του οργανισμού βρίσκεται ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο, το YouSmile, με κέντρο τα παιδιά, γιατί καλό θα ήταν να μην απαντούμε αντ’ αυτών θεωρώντας πως ξέρουμε τι επιθυμούν, χωρίς να τα έχουμε ρωτήσει πρώτα. Αλλά και η web tv του Χαμόγελου που ετοιμάζεται.
Μας μετέδωσε την αισιοδοξία των ανθρώπων που δεν αφήνονται στην τύχη, αλλά προσφέρουν και μέσα από την προσφορά κερδίζουν ένα μοναδικό συναίσθημα ικανοποίησης και χαράς.
Στόχος του συλλόγου και των ανθρώπων του είναι να σπάσει ο κύκλος της βίας και εν πολλοίς το έχουν καταφέρει. Στα σπίτια φιλοξενίας μεγαλώνουν με αγάπη και έχοντας μια, όσο το δυνατόν, πιο φυσιολογική ζωή, παιδιά που είτε κακοποιήθηκαν είτε εγκαταλείφθηκαν από τους γονείς τους. Κι είναι παιδιά που κλείνουν τα τραύματα και προοδεύουν. Με κυριότερο στοιχείο πως μεγαλώνουν ως παιδιά και μάλιστα χωρίς οίκτο, γιατί θέλουν να μεγαλώσουν δυνατούς ανθρώπους που να κερδίζουν τη ζωή, όχι να περιμένουν να τους χαριστεί. Όπως ακριβώς κάθε άλλος άνθρωπος.
*Τα bazaars κι οι εκδηλώσεις του Χαμόγελου του Παιδιού βρίσκονται αναρτημένα στο www.hamogelo.gr.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συζήτηση μας κάνοντας κλικ εδώ.