Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Σήμερα μπορώ...

Σήμερα μπορώ να συνειδητοποιώ την τρέλα της εποχής, μπορώ να κάνω το βήμα μπροστά χωρίς να διστάσω, σήμερα μπορώ να πω "ως εδώ", σήμερα μπορώ να κατανοήσω, αλλά και ν' απορρίψω ό,τι δεν αξίζει τον κόπο, να γελάσω με το πόσο παράλογη χώρα είμαστε που κάναμε το γάμο Πατίτσα- Χρουσαλά μείζον θέμα, που ολόκληρο θωρηκτό Αβέρωφ και δη, ναυτικό μουσείο έγινε το προσωπικό τους Island ή Ποσειδώνιο -ό,τι ήθελαν τέλος πάντων- και ο Βενιζέλος βγήκε να στηλιτεύσει την πράξη και να μιλήσει για πατριωτισμό.
Κύριε υπουργέ μου, το πρόβλημα στην, κατά τα άλλα ωραιότατη, Ελλαδίτσα μας είναι ότι πρώτα υπογράφετε, δίνετε άδειες, αφήνετε να συμβούν όσα είναι να γίνουν και μετά ζητάτε τα ρέστα, συγγνώμη και βγάζετε αγανακτισμένος λόγους περί ηθικής, συνείδησης, ιστορικής πορείας και πατριωτισμού.
Γιατί έχω την αμυδρά υποψία πως, αν το Πρώτο Θέμα δεν έβγαζε τις φωτογραφίες του γάμου στηλιτεύοντας την όλη πράξη και την ανεκτικότητα των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, θα μένατε σιωπηλός, αδιάφορος στο θέμα, γιατί δεν θα εθεωρείτο θέμα εφόσον δεν θα είχε γίνει ευρέως γνωστό;
Το θέμα γενικά είναι ότι πρόβλημα αποτελεί ό, τι παίζεται στις ειδήσεις των 8 και βγαίνει στις μεγάλες πολιτικές εφημερίδες, αλλιώς είναι σαν να μην υπάρχουν προβλήματα. Κι ύστερα απορούν και εκνευρίζονται με τη δύναμη των Μέσων. Μα αφού τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν οι υπάλληλοι στις αρμόδιες υπηρεσίες την κάνουν οι δημοσιογράφοι, που και πάλι ανάλογα με τα συμφέροντα των εργοδοτών κινούνται, τότε μπορούν να σε χειριστούν και όπως επιθυμούν.
Δυστυχώς, ακόμη κι η δημοσιογραφία  είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με κανόνες που δεν τους επιλέγει πάντα ο δημοσιογράφος, αλλά ο εργοδότης, ή απ' την άλλη, κανόνες που τους επιτάσσει το προσωπικό συμφέρον κι αυτό είναι συχνό φαινόμενο.
Όσον αφορά το γάμο της Μαριέττας και του Λέοντα και όσα προκάλεσε έχω να πω το εξής: χ...ε η φοράδα στ' αλώνι. Συγγνώμη κιόλας. Αλλά έχω την πρώην μοντέλο-παρουσιάστρια, νυν σύζυγο υιού εφοπλιστή μαζί με τον υιό εφοπλιστή να κάνουν site για το γάμο και τον έρωτά τους -πού τί άλλο θα δουν τα δόλια μυωπικά και με αστιγματισμό καστανά μου ματάκια;!-με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από διακοπές και ζουζουνιές- ωχ Θε μου, Θεέ μου!- να αποφασίζουν ότι είναι πιο μοδάτο, πιο ιδιαίτερο, πρωτότυπο και ανεπανάληπτο (όπως απεδείχθη), καθώς και δείγμα πολιτισμού και κατοχής πολλών εκατομμυρίων ευρώ, να κάνουν το πάρτι τους στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Ο συλλογισμός απόλυτα λογικός: Υιός εφοπλιστή, άρα ο μπαμπάκας έχει πλοία, η Μαριέττα έχει ρίζες από Μυτιλήνη, άρα κατά ένα -μικροσκοπικό- μέρος νησιώτισσα, πού θα γίνει η δεξίωση; Σε πλοίο, αλλά όχι στου μπαμπάκα, είναι passe, σε κάτι ιστορικό σαν τη στιγμή της ένωσής τους, άρα στο Θωρηκτό Αβέρωφ, νά 'τος ο συνειρμός!
Όταν λέω ότι τα πράγματα είναι απλά, δεν με ακούτε καθόλου, δεν με ακούτε.
Τί έκαναν τα παιδιά; Παντρεύτηκαν, κακό είναι; Ε, εντάξει, έκαναν το μουσειακό πλοίο πίστα μπουζουκιών, τί να κάνουν οι άνθρωποι; Γάμο είχαν, χαρά! Εδώ το παραδοσιακό άσμα λέει "στου παιδιού μου τη χαρά έσφαξε έναν κόκκορα", εκείνοι δεν έφτασαν σε τέτοιες ακρότητες. Απλώς σκόρπισαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, φώναξαν και καμιά χιλιάδα φίλους-συγγενείς-γνωστούς-συνεργάτες-υπαλλήλους κλπ, άναψε το κέφι, ξέφυγε το γλέντι και το κάναμε το Αβέρωφ, όχι αμέρικαν μπαρ, αλλά τα "13 Φεγγάρια" ανοικτά κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, όπα!
Είμαστε όμως, ώρες-ώρες κάτι άνθρωποι...υπερβολικοί! Χαλάσαμε άνευ λόγου και αιτίας την ωραιότερη στιγμή της ζωής τους -που αν η ωραιότερη στιγμή της ζωής ενός ανθρώπου είναι το μυστήριο του γάμου, τότε οι επόμενες είναι οι χειρότερες; Απορία, απλή.
Άντε βρε να ζήσετε, να σκορπάτε σε γελοιότητες το χρήμα που άλλοι ούτε το εν χιλιοστό δεν έχουν, ούτε για τα βασικά, να ξεφτιλίζετε και τα μνημεία, γιατί όλα ξεπουλιούνται και να απολαμβάνετε τα ταξίδια και τις ζουζουνιές σας!
Μεγάλη Ελλάδα, γιατί το παν είναι στην ερώτηση: Άμα το θες τόσο κοστίζει, μπορείς να τα δώσεις; Η απάντηση να είναι: Μπορώ.

Κι εγώ σήμερα μπορώ να μοιράζω ανοιχτές παλάμες, τις θες;

"Σήμερα μπορώ", Κόμης Χ και Ασπασία Θεοφίλου:
http://www.youtube.com/watch?v=x0yHe111ZDA