Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

« Ο έρωτας είναι σαν ένα καινούριο σαμπουάν, που μόλις λουστείς δύο-τρεις φορές με αυτό, το μαλλί σου λάμπει…»


«Αγάπη είναι το ενδιαφέρον για τον άλλον, η ανάγκη να βρίσκεσαι μαζί του και η επιθυμία να βλέπεις τον άλλο ευτυχισμένο», λέει ο 20χρονος Ηλίας. Η Σοφία δίνει τον δικό της ορισμό: «Αγάπη είναι αυτό που ένιωσα ξαπλωμένη δίπλα του. Αν ήμουν σκύλος θα κουνούσα την ουρά μου από ευτυχία. Η αγάπη είναι ηλιόλουστη.»
Η αγάπη και ο έρωτας είναι δύο έννοιες συνυφασμένες στη ζωή του ανθρώπου, ωστόσο πολλές έρευνες έχουν ως στόχο την ανακάλυψη του μυστηρίου γύρω από την ύπαρξή τους.
Οι περισσότερες έρευνες ασχολούνται με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου κατά την περίοδο που ο άνθρωπος είναι ερωτευμένος ή όταν βλέπει κάποιον που αγαπάει.
Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ερευνητές επέλεξαν νέους που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του έρωτα, τους έβαλαν στον τομογράφο και φωτογράφισαν τον εγκέφαλό τους τη στιγμή που έβλεπαν εικόνες των αγαπημένων τους. Τα τμήματα που ενεργοποιήθηκαν ήταν αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και σχετίζεται με την ευχαρίστηση και τον εθισμό.
«Η ντοπαμίνη παράγεται όταν κάνεις κάτι πολύ ευχάριστο, όπως είναι το σεξ, τα ναρκωτικά ή όταν τρως σοκολάτα», εξηγεί ο Λάρι Γιανγκ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντας. Η ενεργοποίηση αυτού του μέρους του εγκεφάλου ευθύνεται για την περίεργη, μερικές φορές, συμπεριφορά ζευγαριών που βρίσκονται ακόμα στο πρώτο στάδιο του έρωτά τους. Χαρακτηρίζεται από ανεξάντλητη ενέργεια, αϋπνία, συναισθήματα ευφορίας, αλλά και νευρικότητας και ταραχής, όταν δεν είναι μαζί με τον άνθρωπο που είναι ερωτευμένοι.
«Η ένταση της αντίδρασης του εγκεφάλου όταν είμαστε ερωτευμένοι δεν μοιάζει απλά με ένα συναίσθημα, αλλά με το κυνήγι ενός στόχου, όπως η ανάγκη για νερό ή τροφή», εξηγεί η νευρολόγος Λούζι Μπράουν, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Όταν ερωτευόμαστε ενεργοποιούνται οι ίδιοι ακριβώς μηχανισμοί με αυτούς κατά την χρήση κοκαΐνης. Ο ερωτοχτυπημένος κυνηγά τον υπέρτατο στόχο: έναν σύντροφο για το υπόλοιπο της ζωής του», τονίζει η Έλεν Φίσερ, ανθρωπολόγος που έχει κάνει έρευνες στο θέμα του έρωτα.
Η ίδια έρευνα (του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης) διεξήχθη με μεγαλύτερους ηλικιακά εθελοντές που, όπως διαπιστώθηκε, παραμένουν ερωτευμένοι μετά από είκοσι χρόνια γάμου. Ενεργοποιήθηκαν οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου μόλις είδαν φωτογραφίες των συζύγων τους, αλλά και τμήματα που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα την ορμόνη ωκυτοκίνη, γνωστή ως ορμόνη της αγκαλιάς και παρουσίασαν αυξημένη σεροτονίνη, την ορμόνη της ηρεμίας.
Όσον αφορά την εγκεφαλική δραστηριότητα ανδρών και γυναικών, η Έλεν Φίσερ αναφέρει πως «οι άντρες παρουσιάζουν ελαφρώς περισσότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου, η οποία συντελεί στην διέγερση μέσω της οπτικής επαφής.»
Οι επιστήμονες, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι οι ερωτευμένες γυναίκες παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα απ’ ό, τι οι άνδρες, σε περιοχές του εγκεφάλου όπου ελέγχονται οι αναμνήσεις. Γι’ αυτό μια γυναίκα μπορεί να θυμάται τα πάντα από μια σχέση, όμορφα και άσχημα.
«Πιστεύω ότι οι γυναίκες ζουν πιο φαντασιωτικά και εξιδανικευμένα την αγάπη και τον έρωτα σε σύγκριση με τους άνδρες οι οποίοι, επηρεασμένοι και από τα κοινωνικά πρότυπα του φύλου τους, εκφράζουν τα συναισθήματα τους με περισσότερο πρακτικούς τρόπους. Αυτή η διαφορά, ορισμένες φορές, θεωρώ ότι αποτελεί και μια από τις πηγές σύγκρουσης των ζευγαριών» τονίζει η Β. Παπαστεφανίδου.
Η γνώμη των ανθρώπων που αγαπάμε ή μας αρέσουν έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία μας, αυτό υποστηρίζει και η ψυχολόγος. «Γενικά, όχι μόνο μας επηρεάζει ο τρόπος που μας βλέπουν οι σημαντικοί άλλοι, αλλά η εικόνα που έχουν για μας διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτήσουμε την ταυτότητα μας».
«Η γυναίκα έχει ερωτική δεκτικότητα οποτεδήποτε υπάρχουν οι κατάλληλες τοποχρονικές προϋποθέσεις και συναισθηματικές συνθήκες. Και αυτό την αντιδιαστέλλει απ’ όλα τα άλλα θηλαστικά που είναι αιχμάλωτα της περιοδικότητας του οίστρου. Στον άνδρα, η διαμόρφωση και η λειτουργικότητα των γεννητικών οργάνων παρέχει μια προτεραιότητα στη γενετήσια λειτουργία, που δεν απαντάται στα άλλα ανθρωποειδή», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Απογευματινή, ο Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής στο Χάρβαρντ και την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

«Θεωρώ ότι ο ερωτισμός-έρωτας εκφράζεται μέσα από την σωματική επικοινωνία (σεξ). Ωστόσο, νομίζω ότι συχνά οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν σεξ χωρίς να αισθάνονται αυτή την αρμονία στη ροή της ενέργειας μεταξύ των κορμιών τους. Μπορεί, δηλαδή, να είναι απλά μια πράξη διεκπεραίωσης. Τώρα, το τι δηλώνει αυτός ο διαχωρισμός, νομίζω εξαρτάται από τη μονιμότητα του, δηλαδή μπορεί να είναι κάποιος που για κάποιους λόγους δεν έχει ανακαλύψει ποτέ τη μαγεία του ερωτισμού του ή κάποιος που, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, μπορεί να έχει παγωμένο το συναίσθημα του ή καλύτερα να μην αισθάνεται συναισθηματική σύνδεση, αλλά να κάνει απλά σεξ» διευκρινίζει η Β. Παπαστεφανίδου.
«Σε μια σχέση πρέπει απαραίτητα να υπάρχει συναίσθημα, αλλά και στο σεξ θεωρώ ότι, αν δεν αισθάνεσαι κάτι για τον άλλον, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται» πιστεύει ο 20χρονος Ηλίας, αποδεικνύοντας πως το φεμινιστικό «όλοι οι άντρες, ένα πράγμα έχουν μόνο στο μυαλό τους» μπορεί να συναντά και εξαιρέσεις.
«Ο έρωτας συνδέεται συνειρμικά με τη γενετήσια λειτουργία, αλλά δεν είναι πάντα ικανή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι καν αναγκαία για τον έρωτα» υποστηρίζει ο Δ. Τριχόπουλος.
«Ο τρόπος που ερωτευόμαστε», εξηγεί η Β. Παπαστεφανίδου, «αλλά και το ποιόν ερωτευόμαστε σχετίζεται, πέρα από τα κοινωνικά πρότυπα από τα οποία κανένας δεν γλιτώνει(!), με την ιστορία που φέρουμε από την οικογένεια καταγωγής μας. Και αν το δούμε φροϋδικά, συνδέεται με την σχέση μας τόσο με τον ομόφυλο όσο και με τον ετερόφυλο γονέα μας».

«Ο έρωτας» για τον Ηλία, «είναι πολύ δυνατό συναίσθημα, σου δημιουργεί μια σφοδρή επιθυμία για τον άλλον και νιώθεις ότι θέλεις να αφιερωθείς σ' αυτόν. Είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να αλλάξει και την προσωπικότητά σου».
«Ο έρωτας είναι μια ξαφνική ανατροπή της καθημερινότητας, που από τη μία αρέσει στους ανθρώπους, γιατί τους ανανεώνει και τους αναζωογονεί, από την άλλη όμως, συνταράσσει όλο τους το είναι και τους αποσυντονίζει. Κι έπειτα, δεν διαρκεί για πολύ. Ο έρωτας είναι σαν ένα καινούριο σαμπουάν, που μόλις λουστείς δύο-τρεις φορές με αυτό, το μαλλί σου λάμπει, μέχρι να λανσαριστεί, το άλλο, το καλύτερο, που θα κάνει το μαλλί σου πιο λαμπερό και θα πετάξεις το προηγούμενο...Παρόλα αυτά είναι τόσο ωραίο, που παραμυθιάζεσαι με κάθε καινούριο σαμπουάν...» Αυτό είναι ο έρωτας για την Δήμητρα.
Για την Χρυσάνθη είναι «ανεξέλεγκτος, θύελλα, με πάθος, δεν αντέχεται να κρυφτεί και να θαφτεί… Ομορφιά και ζωντάνια».
Η Κλεοπάτρα δανείζεται «κάτι που με αντιπροσωπεύει απόλυτα: ‘‘Έρωτας είναι να τρέμω από χαρά επειδή δίπλα μου απλώς ανασαίνει’’». Για τη Σοφία έρωτας είναι «να φτάνεις στα άκρα».
Αναφερόμενος στη σημασία του έρωτα για τη ζωή και την υγεία του ανθρώπου, ο Γάλλος ψυχίατρος Nταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να πεθάνουμε από την έλλειψη έρωτα και τρυφερότητας, όπως πεθαίνουμε από την έλλειψη τροφής. H έλλειψη αγάπης, όμως, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο».
«Νομίζω ότι η αγάπη και ο έρωτας συνδέονται άμεσα με το ευ ζην των ανθρώπων. Οι άνθρωποι, κατεξοχήν κοινωνικά όντα, έχουν μεγάλη ανάγκη να αγαπούν και να αγαπιούνται. Ειδικά, η αγάπη θεωρώ ότι συνδέεται με το αίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας των ανθρώπων και, ως εκ τούτου, διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους» αναφέρει η Β. Παπαστεφανίδου.
Μια καναδική, του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, και μια αμερικανική, του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, έρευνα διαπίστωσαν ότι η αγάπη που νιώθει ένας άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει, ώστε να αντέχει περισσότερο τον πόνο. Όταν οι εθελοντές, κατά τη διάρκεια της έρευνας, έβλεπαν φωτογραφίες ή άγγιζαν τους αγαπημένους τους, είχαν μειωμένη την αίσθηση του πόνου, σε αντίθεση με τις στιγμές που έβλεπαν ή άγγιζαν αγνώστους.
«Στον έρωτα», λέει η ψυχολόγος, «η συνάντηση με τον άλλο είναι παθιασμένη, ενθουσιώδης, παράλογη. Τα συναισθήματα εισβάλλουν, μας κυριεύουν και για ένα χρονικό διάστημα δεν μπορούμε να επικεντρώσουμε τη σκέψη μας, σχεδόν σε τίποτε άλλο, από το πρόσωπο με το οποίο είμαστε ερωτευμένοι. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, στην πραγματικότητα δεν βλέπουμε τον άλλο στην ολότητα του. Ουσιαστικά, προβάλλουμε στον άλλο τις εξιδανικευμένες μας πλευρές. Με άλλα λόγια, ο έρωτας είναι μια σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αντίθετα, η αγάπη αρχίζει να χτίζεται όταν μπορέσουμε να δούμε τον άλλο που έχουμε μπροστά μας, όταν αρχίζουμε να τον ανακαλύπτουμε και να ερχόμαστε σε πραγματική επαφή μαζί του. Αγάπη σημαίνει να μπορούμε να βλέπουμε κάθε στιγμή τι είναι αυτό που επιθυμεί ή έχει ανάγκη ο άλλος.»
Έρευνες στο Ινστιτούτο για τα Μαθηματικά της Καρδιάς (Institute for HeartMath) στην Καλιφόρνια, αποκάλυψαν ότι όταν νιώθουμε αγάπη, ή άλλα θετικά συναισθήματα, όπως συμπόνια ή ευγνωμοσύνη, η καρδιά μας στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο που προκαλούν την έκκριση ορμονών, οι οποίες επιδρούν θετικά στην υγεία μας και στη συναισθηματική μας κατάσταση, γράφει ο Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ στο «Η αγάπη είναι επιλογή».
Ανάμεσα στην έλλειψη αγάπης και έρωτα, αυτή που «στοιχίζει» περισσότερο «νομίζω είναι η αγάπη και αυτό γιατί έχει αποδειχτεί ζωτικής σημασίας για την εξελικτική ανάπτυξη του ανθρώπου» μας λέει η Β. Παπαστεφανίδου. «Άνθρωποι, οι οποίοι μεγάλωσαν σε «στερημένα» από αγάπη περιβάλλοντα δεν κατάφεραν, χωρίς «δουλειά» με τον εαυτό τους, να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Να αγαπήσουν, δηλαδή, πρώτα από όλα τον εαυτό τους, να αγαπούν και να αγαπιούνται».
«Όταν αγαπάς, παύεις να βρίσκεσαι στο έλεος ανεξέλεγκτων δυνάμεων, γίνεσαι εσύ ο ίδιος μια πανίσχυρη δύναμη» διδάσκει επί δεκαετίες ο Λέο Μπουσκάλια.
Η αγάπη μπορεί να είναι γαλάζια, μωβ, κίτρινη, ροζ, πολύχρωμη, στα χρώματα του ουρανού όταν δύει ο ήλιος, ηλιόλουστη, ακόμη και χωρίς συγκεκριμένο χρώμα, γιατί για τον καθένα η αγάπη έχει διαφορετικές πτυχές και μορφή, αλλά είναι πάντα ΑΓΑΠΗ.
Χωρίς αυτή, η ζωή είναι λιγότερο όμορφη, περισσότερο άδεια και λέγεται ζωή κατ' ευφημισμόν, η καρδιά χρησιμεύει μόνο ως αντλία αίματος, αλλά είναι φτιαγμένη για πολύ ωραιότερα και σημανικότερα πράγματα. Να αισθάνεται. Να αγαπά.
Όπως έχει πει, άλλωστε, κι ο Λέο Μπουσκάλια "η ζωή είναι το δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Ο τρόπος που θα τη ζήσουμε όμως, είναι το δικό μας δώρο σ' Εκείνον. Ας το κάνουμε υπέροχο!"
Τα απόλυτα ερωτικά soundtracks σύμφωνα με τους ερωτηθέντες ήταν πολύ διαφορετικά:
1. I just called to say I love you- Stevie Wonder
http://www.youtube.com/watch?v=suRSfHiI7d4
2. I feel love- Diana Ross
http://www.youtube.com/watch?v=Z-iQlC-HVs4
3. El Corazon- Arno Elias
http://www.youtube.com/watch?v=hj4fXcPKDjs
4. Still loving you- Scorpions
http://www.youtube.com/watch?v=SUMcA--ejOc
5.Hay Amores(Love in the time of holera)- Shakira
http://www.youtube.com/watch?v=kE7QgPS9vZs&feature=related
6. Surround me with your love- 3-11 Porter
http://www.youtube.com/watch?v=B8PR5SxFGwY
7.Wicked Game- Chris Isaak
http://www.youtube.com/watch?v=ACTZNFt7dQI&NR=1

Βάλτε τις δικές σας μελωδίες στις στιγμές σας και αφεθείτε στην αγάπη, ό, τι κι αν είναι. Από χημικές διεργασίες του εγκεφάλου και του οργανισμού μέχρι μαγεία του συναισθήματος. Αξίζει τον κόπο.