Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Γέλασα...

Αγαπώ τον Αντώνη Κανάκη...και τον Γιάννη Σερβετά και γενικά όλο το Ράδιο Αρβύλα. Πολύ όμως, σε βαθμό παρεξήγησης και...κακουργήματος, μη σας πω. Δεν ξέρω πού οφείλεται, στο ότι έχω μια αδυναμία στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ιδιαιτέρως -χρόνια τώρα-, στις ρίζες της μανούλας, στο ότι μ' αρέσουν οι ρυθμοί των ανθρώπων, η ιδιοσυγκρασία; Κάπου, σίγουρα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μ' αρέσει που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που κάνουν τηλεόραση με το πάθος ερασιτέχνη και την συνέπεια καρδιοχειρουργού, που δεν ακολουθούν γραμμές καναλιών, που δεν φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, άρα δεν είναι τρωτοί και δεν χειραγωγούνται. Μ' αρέσει πολύ, γιατί είναι σπάνιο. Άλλοι που μου έρχονται στο μυαλό είναι ο Λάκης Λαζόπουλος και ως ένα βαθμό, ο Θέμος Αναστασιάδης. Άνθρωποι που κάνουν σάτιρα, κάτι που από μόνο του απαιτεί οξύνοια και ευρύτητα πνεύματος.
Η ομάδα του Ράδιο Αρβύλα, όμως, έχει κάτι ιδιαίτερο, φαίνεται να μην πολυνοιάζεται που είσαι εκεί, αν μπορείς τότε γίνεσαι μέλος της παρέας τους -για λίγο, αυτό είναι καθημερινή πρόκληση- αλλιώς, δεν πολυσκάνε κιόλας. Σ' όποιον αρέσουν, όχι από σνομπισμό, αλλά από έλλειψη συμπλεγμάτων. Δεν ζουν για να έχουν μια κάμερα μπροστά τους, η ζωή συμβαίνει χωρίς αυτήν. Ξέρω, φαίνεται σαν αφιέρωμα, σαν ύμνος προς την εκπομπή και τους παρουσιαστές αλλά.... είναι αλήθεια, με κάνουν να γελάω ακόμη κι όταν έχω νεύρα ή είμαι μες στην κατήφεια. Ξαφνικά, όλες οι ειδήσεις, που μας ρίχνουν ψυχολογικά, γίνονται ανάλαφρες, χαριτωμένες, ξεκαρδιστικές. Οι ατάκες, τα αστεία, οι κορυφαίες στιγμές γέλιου γίνονται τσίχλα. Επικοινωνείς με τους φίλους σου με "γεια χαρρραααά", "σκίιιιιστε", "wipe out", "θα πηδηχτώ απ' το παράθυρο", "φιλάκια ρουφηχτά-ρουφηχτά φιλάκια", "σμουτς" κλπ Η Μαρία Μπεκατώρου γίνεται και δικός σου άνθρωπος μέσα από την εκπομπή κι ας μην έχεις δει ποτέ τη δική της. Αλλά ποιός δίνει σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες;!
Τη στιγμή που η μισή Ελλάδα περνάει τα βράδια της με τον Αντώνη, τον Γιάννη, τον Στάθη, τον Χρήστο και την Σαρδέλα βεβαίως-βεβαίως -σαν να έχεις καλέσει τους κολλητούς σπίτι-γελώντας μέχρι δακρύων, ο Άνθιμος και το ΕΣΡ ενοχλείται. Έχει πολλά προβλήματα ο κόσμος αγαπητοί μου.
Διότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αισθάνθηκε βαθύτατα θιγμένος και προσβεβλημένος με το βίντεο που τον παρουσίαζε ως BatmAnthimo, γι' αυτό έστειλε εξώδικο. Όταν εκπρόσωπος της Εκκλησίας, του Θεού, λέει "μαύρισε ο τόπος -και δεν το λέω ρατσιστικά" τί να πεις; Τη θέλει τη διακωμώδηση, δεν τη θέλει; Εμ, την παραθέλει!
Το δε ΕΣΡ θεώρησε τα αποσπάσματα του καυτού dvd της Τζ. Α. -όχι, είπαμε, το όνομα της εν λόγω δεν το γράφω!- ότι υποβαθμίζουν την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος. Εντάξει λοιπόν, το εν λόγω θέαμα, να το δεχτώ και να υπερθεματίσω, είναι και χυδαίο και απεχθές, με μια τεράστια διαφορά: παίχτηκε μετά τις 12μμ, με καλυμμένα όσα απ' τα επίμαχα μπορούσαν να καλυφθούν με "μωσαϊκό", με ηχητική κάλυψη στους επιθετικούς προσδιορισμούς της πρωταγωνίστριας προς διάφορα μέλη του σώματος του παρτενέρ, πρόβαλαν μερικά δευτερόλεπτα απ' το υλικό και κυρίως, το θέμα δεν ήταν το εν λόγω βίντεο, αλλά η καυστική ματιά για τα μέτρα της κυβέρνησης και ότι ξαφνικά όλοι οι Έλληνες έτρεξαν να αγοράσουν το πορνογραφικού περιεχομένου dvd της (και;) "διάσημης" (και;) "πολυτάλαντης". Άρα, ποια ποιότητα υποβάθμισε;
Το ΕΣΡ δεν ενοχλείται όταν, όλη την ημέρα, οι εκπομπές και συγκεκριμένα δελτία, ασχολούνται με την εν λόγω κυρία και με άλλες της ίδιας περίπου τάξης, με τα οπίσθια και το σιλικονάτο μπούστο τους σε κοντινά πλάνα και ρεπόρτερ τρέχουν ζητώντας μια δήλωση; Αυτό δεν υποβαθμίζει την ποιότητα του τηλεοπτικού περιεχομένου; Εκεί όμως, το ΕΣΡ σιωπά, γιατί; Φαίνεται ότι για έναν περίεργο λόγο αντιπαθεί τη σάτιρα και τον Παπακαλιάτη -που χρέωσέ του ότι αντιγράφει, ότι οι ερωτικές σκηνές είναι τα 3/4 κάθε επεισοδίου, ότι οι διάλογοι πάσχουν, αλλά ο άνθρωπος κάνει τηλεόραση καλύτερα κι από κινηματογράφο, σκηνοθετικά άψογος, μοντάζ και φωτογραφία εξαιρετικά, όσο για μουσική επιμέλεια...υπέροχη και με ηθοποιούς που μετράνε χρόνια ή είναι ελπιδοφόροι και έχουν μεγάλη αξία στο θέατρο. Αλέκος Αλεξανδράκης, Νίκος Γαλανός, Πέμυ Ζούνη, Θέμις Μπαζάκα, Νένα Μεντή, Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Κάππας, Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, είναι μερικοί.
Έλα όμως που το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ενοχλείται και θίγεται από ένα φιλί μεταξύ δυο ανδρών, από μια λέξη ή κίνηση του Λάκη Λαζόπουλου και από την προβολή για ελάχιστα δευτερόλεπτα ενός καλυμμένου αποσπάσματος από το ροζ βίντεο μετά τις 12μμ. Οι διαφημίσεις ροζ γραμμών στα κανάλια το βράδυ δεν υποβαθμίζει την ποιότητα του τηλεοπτικού περιεχομένου;Και πώς τόσο άμεση αντίδραση; Για να ασχοληθούν με το πώς προβάλλεται ο καιρός στο κανάλι του Star έπρεπε να περάσει ένας χρόνος, για τη Στιγμή της Αλήθειας έπρεπε να τελειώσει η τηλεοπτική σεζόν, για το Ράδιο Αρβύλα, πάντως, αστραπή!
Για όσα λέει ο Κούγιας στα κανάλια, δεν έχει επέμβει το ΕΣΡ, για το Next Top Model που παρουσιάζει κοριτσάκια που δεν έχουν μάθει καν να μιλάνε σωστά, αλλά βρίζονται και αποκαλεί η μία την άλλη "μπάζο" και άλλα τέτοια κομψά, με μια κριτική επιτροπή να τους λέει ότι στα 55 κιλά είναι χοντρές, ότι ως μοντέλα μπορούν να βγάλουν πολλά λεφτά κι εκείνες να απαντούν "για τόσα λεφτά μπορώ να κάνω τα πάντα, ό,τι μου πουν", επίσης σιωπή. Αυτά προβάλλονται στις 9μμ το βράδυ, αλλά δεν συμβάλλουν στην υποβάθμιση, προφανώς, για το ΕΣΡ.
Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει ό,τι δεν αρέσει στο αρμόδιο όργανο να σταματά να προβάλλεται, απλώς, η προσωπική μου άποψη είναι πως, τα κριτήρια θα έπρεπε να είναι σαφή, λογικά και δικαιολογημένα, ώστε η όποια σύσταση να μην επιδέχεται αντιρρήσεων.
Τελικά, κάτα πόσον το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητο, ποιοι αποτελούν μέλη του και κυρίως, ποιές αρχές το διέπουν;
Οι συστάσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου έχουν καταντήσει ανέκδοτο, όπως και το εξώδικο του Άνθιμου. Πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν πια, που ασχολούνται με τέτοια πράγματα κι όχι με τα ουσιαστικά και σημαντικά!
Γέλασα πολύ με την τραγικότητα της ανθρώπινης νόησης...είναι ομολογουμένως, τραγελαφική!
Να γελάμε, να γελάμε για να μην κινδυνεύουμε να "κολλήσουμε" οξεία γεροντοκορίτιδα...τη γνωστή και μη εξαιρετέα.
Το χιούμορ στη ζωή είναι απέναντι στα απαρχαιωμένα μυαλά, ό,τι και τα μήλα για το γιατρό: ισχυρά απωθητικά, τα κρατούν σε απόσταση ασφαλείας.